Viziunea ASUP despre REintegrare

Conform Dicționarului Limbii Românești, de August Scriban, 1939, a ”reintegra“ este explicat prin a ”pune iar în vechea stare, a restabili în posesiune, a face iar stăpân, a reintegra un funcționar în vechea funcțiune, în toate drepturile.”

Deci o primă concluzie este aceasta: Reintegrarea presupune existența unei INTEGRĂRI anterioare.

Continuând raționamentul, încercăm să identificăm care sunt factorii care contribuie inițial la procesul INtegrării la vârste fragede. Observăm că o persoană se INtegrează cu ajutorul:

  • Familiei (ce oferă dragoste, protecție, învățătură)
  • Societății (ce oferă socializare, școlarizare, activitate/muncă)
  • Asumării unor principii etic-moral-spirituale adecvate

Revenind, putem acum răspunde la ”Ce este si cum se realizează REintegrarea”, conform definiției ”a pune iar în vechea stare…”, astfel:

Oferirea unui cadru asemănător familiei (dragoste, acceptare), împlinirea nevoilor sociale (socializare, recalificare, angajare) și înțelegerea vieții din punct de vedere moral

Recunoaștem că reintegrarea socială este, de multe ori, cel mai dificil de realizat. Cultura maselor face ca adesea, fosta persoană privată de libertate să fie privită cu suspiciune/reținere/distanțare sau chiar refuz, fapt ce „ajută” la marginalizarea și rămânerea acesteia în afara cercului activ social.

Prin ceea ce facem, încercăm să oferim o șansă atât foștilor deținuți cât și societății spre a privi cu încredere persoanele care, odată in trecutul lor, au greșit.

Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare oferă încredere, suport, acceptare, consiliere, cursuri de reconversie profesională, mediere pe piața forței de munca, medierea relației cu familia, etc.

Aceasta este filosofia activității de reintegrare promovată de Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare prin Centrul de Reintegrare al Persoanelor Foste Private de Libertate.