Campanie de colectare a deșeurilor în Răchiți – Botoșani (ASUP Moldova)

În data de 10.05.2023, Penitenciarul Botoșani, Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, împreună cu Primăria Răchiți Botoșani și-au dat mâna în campania de colectare a deșeurilor de pe drumul județean 296A și drumul comunal 165.

Primăria a pus la dispoziție saci menajeri și mănuși de protecție, penitenciarul Botoșani a participat cu un număr de 9 deținuți, iar Serviciul Umanitar pentru Penitenciare a facilitat această campanie purtând discuțiile necesare, discutând detaliile proiectului și facilitând colaborarea între aceste instituții.

S–au colectat peste 100 de saci cu deșeuri, iar la finalul acțiunii Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare a oferit o masă de părtășie la iarbă verde, cu plăcinte, apă minerală și suc tuturor participanților.

Campania va continua și în următoarele săptămâni, câte o zi pe săptămână. Menționăm că autoritățile locale prin Dl. Primar Bulgaru Florin și viceprimarul Suster Răducu au fost foarte încântați de colaborare și modul în care s-a desfășurat acțiunea, mulțumind tuturor factorilor și persoanelor implicate. De asemenea, cele cinci cadrele ale penitenciarului implicate în proiect au fost marcate de seriozitatea deținuților participanți, de atmosfera frumoasă și rezultatele obținute.

Sătenii ieșeau mirați la porți nevenindu-le să creadă că niște deținuți fac curățenie pe străzile localității lor. Unii comentau, alții salutau și multumeau. Toți deținuții au fost bucuroși de această ieșire. Redăm mai jos câteva dintre mărturiile acestora:

– „După cățiva ani de stat pe cameră, astăzi am gustat din nou o porție de libertate. Chiar dacă nu am fost împreună cu ai mei, dealurile, iazul, animalele, voia bună și bucuria unei plăcinte m-au făcut să uit pentru câteva ore că sunt deținut.”

– „Nimic nu se compară cu libertatea. Trei ani am tot visat la ea, iar astăzi am gustat o bucățică din ea. Voi face tot posibilul să nu mai ajung după gratii nici eu, nici neam de neamul meu.”

– „Da, uneori mai aruncam și eu hârtii sau deșeuri în șanț. Ziua asta m-a facut să mă gândesc serios la curățenie, la protecția mediului și la cât de greu este să păstrăm un mediu curat. Așa cum eu muncesc azi la adunat deșeuri, sigur cineva a muncit și în urma mea, de aceea, când voi aunge acasă voi promova păstrarea curățeniei. Mulțumim pentru ocazia oferită de a face și învăța ceva practic.”